13 marca 2014

Homemade Sushi!

Witajcie!!!

Mam dla Was bardzo fajny pomysł na spędzenie wolnego czasu z partnerem lub rodzinką albo przyjaciółmi :). A mianowicie jest to zrobienie domowego sushi. Tylko jedna bardzo WAŻNA rada - trzeba przed rozpoczęciem pichcenia coś zjeść, bo samo "skręcanie" sushi zajmuje trochę czasu :P.


Polecam zakupić gotowy zestaw do robienia sushi. W takiej paczce macie wszystkie potrzebne składniki i wychodzi zdecydowanie taniej niż zakup wszystkiego z osobna. Do tego winko śliwkowe i zaczynamy...

W zakupionym przeze mnie zestawie znajdowała się instrukcja jakie są rodzaje sushi oraz jak się do wszystkiego zabrać. Postanowiliśmy z Jarkiem wykonać wszystkie możliwe warianty maków. Przedstawię Wam krok po kroku sposób wykonania dwóch rodzajów maków. Ja robiłam tradycyjne, natomiast Jarek robił odwrócone z ziarenkami sezamu.




Nie mieliśmy żadnego specjalnego przygotowania. Jarek tylko obejrzał filmik na youtubie, podczas gdy ja gotowałam ryż. W końcowym momencie modliłam się tylko, żeby rulonik się skleił i nic się nie rozpadło :P. Na pewno zrobione samemu sushi jest zdecydowanie smaczniejsze niż te gotowce sprzedawane w supermarketach. Każdy może dobrać składniki do swoich upodobań oraz poćwiczyć swoją kreatywność :D. Przyznam się, że nie miałam odwagi skusić się na surową rybę zaserwowaną wewnątrz maków.



Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. ale mi smaka narobiłaś :) bede musiała kiedyś spróbować sama zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za pozostawiony komentarz. Zapraszam do obserwowania!!!