30 marca 2013

Chocolate cupcakes - mniamm...:)

Witajcie!!!

tym razem post z kolekcji upiecz to sam! Najbardziej uwielbiam robić babeczki. Te przeróżne papilotki oraz fantazyjne zdobienia - uwielbiam to:) Jeżeli chodzi o zdobienia, to jestem początkująca i testuję różne rozwiązania. Przy pierwszym podejściu do rękawa cukierniczego (kupionego w zwykłym supermarkecie) poległam, bo nakładłam za dużo kremu i się rozszedł w szwach :P

Zaprezentuję Wam przepis oraz wykonanie babeczek czekoladowych. Będziecie potrzebować:
  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • tabliczka mlecznej czekolady(można kombinować z różnymi czekoladami;)),
  • 2 łyżki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 2/3 szklanki maślanki,
  • 2 jajka.

Wykonanie jest bardzo proste. Sypie składniki mieszamy razem, płynne natomiast w osobnej misce też razem.


Łączymy obie masy i mieszamy.


Na koniec wrzucamy posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką.


Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy do 3/4 ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 min. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się do niego nie przykleja. Wystawiamy i czekamy aż ostygną.

A teraz najfajniejsza część :) czyli zdobienie.


Składniki na krem:
  • małe opakowanie serka mascarpone,
  • cukier puder,
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki,
  • kilka kropli cytryny.
Łączymy wszystkie składniki razem. Przekładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy. Na sam wierzchołek kładziemy owoc(u mnie malina jest zwieńczeniem pracy).



Kto ma ochotę na taką babeczkę??? :D





2 komentarze:

  1. Ładne wykonanie :*

    Mam nadzieję, że skomentujesz recenzję, która pojawiła się na moim blogu
    http://exclaimhere.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie wyglądają te babeczki, ale wolałabym bez maliny na wierzchu:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za pozostawiony komentarz. Zapraszam do obserwowania!!!