tym razem post z kolekcji upiecz to sam! Najbardziej uwielbiam robić babeczki. Te przeróżne papilotki oraz fantazyjne zdobienia - uwielbiam to:) Jeżeli chodzi o zdobienia, to jestem początkująca i testuję różne rozwiązania. Przy pierwszym podejściu do rękawa cukierniczego (kupionego w zwykłym supermarkecie) poległam, bo nakładłam za dużo kremu i się rozszedł w szwach :P
Zaprezentuję Wam przepis oraz wykonanie babeczek czekoladowych. Będziecie potrzebować:
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- tabliczka mlecznej czekolady(można kombinować z różnymi czekoladami;)),
- 2 łyżki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki kakao,
- 1/2 szklanki oleju,
- 2/3 szklanki maślanki,
- 2 jajka.
Wykonanie jest bardzo proste. Sypie składniki mieszamy razem, płynne natomiast w osobnej misce też razem.
Łączymy obie masy i mieszamy.
Na koniec wrzucamy posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy do 3/4 ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 min. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się do niego nie przykleja. Wystawiamy i czekamy aż ostygną.
A teraz najfajniejsza część :) czyli zdobienie.
Składniki na krem:
- małe opakowanie serka mascarpone,
- cukier puder,
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki,
- kilka kropli cytryny.
Kto ma ochotę na taką babeczkę??? :D
Ładne wykonanie :*
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że skomentujesz recenzję, która pojawiła się na moim blogu
http://exclaimhere.blogspot.com/
Smacznie wyglądają te babeczki, ale wolałabym bez maliny na wierzchu:)
OdpowiedzUsuń